Klachten: Pijnlijke borsten
Voor en tijdens de menopauze is het gebruikelijk dat vrouwen pijn of gevoeligheid in hun borsten ervaren. Hoewel borsten vaak pijnlijk kunnen worden door de menstruatie, kan pijn in de menopauze verschillende oorzaken hebben.
In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van pijnlijke borsten tijdens de menopauze en bieden we je enkele huismiddeltjes die verlichting kunnen bieden.
Wat veroorzaakt pijnlijke borsten tijdens de menopauze?
Een vrouw bereikt de menopauze na twaalf maanden aaneengesloten zonder menstruatie. Deze fase volgt op een overgangsperiode die perimenopauze wordt genoemd, waarin de oestrogeen- en progesteronspiegels in het lichaam onvoorspelbaar fluctueren. Deze hormonale schommelingen veroorzaken vaak pijn in je borsten.
Zere borsten, ook wel mastalgie genoemd, komen ook veel voor tijdens de menstruatie. Dit komt omdat hormonale veranderingen ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de borsten, waardoor ze gezwollen en gevoelig aanvoelen.
Tijdens de perimenopauze zijn de hormonale schommelingen veel groter. Het komt ook vaak voor dat borsten in deze periode groter of kleiner worden of van vorm veranderen.
Pijn in je borsten rond de menopauze kan ook anders aanvoelen. In plaats van een doffe pijn kunnen mensen brandende of kloppende pijn ervaren.
De pijn in je borsten zou moeten verdwijnen nadat je volledig stopt met menstrueren en de menopauze ingaat. Het hebben van hormoontherapie tijdens de menopauze kan echter het risico op aanhoudende pijn in de borst vergroten.
Het ervaren van pijn in de borsten na de menopauze komt minder vaak voor en vrouwen moeten niet zomaar aannemen dat dit te wijten is aan hormonale veranderingen. Er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen.
Behandeling en huismiddeltjes
Pijn in de borsten en ongemak zouden moeten verdwijnen zodra de menopauze begint en de oestrogeenspiegels dalen. Het kan echter aanzienlijk ongemak veroorzaken tijdens de perimenopauze.
Mensen kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen gebruiken om pijnlijke borsten te behandelen.
Het aanbrengen van veranderingen in levensstijl kan ook helpen om het ongemak dat pijnlijke borsten kunnen veroorzaken te verlichten.
Het kan helpen om je zoutconsumptie te verminderen en meer water te drinken, aangezien milde uitdroging er voor kan zorgen dat je vocht gaat vasthouden, wat de pijn in je borsten kan verergeren.
Het vermijden van cafeĂŻne kan ook helpen om de gevoeligheid te verminderen. Sommige mensen geloven dat het handhaven van een dieet met weinig verzadigd vet ook borstpijn kan verlichten, omdat dit de oestrogeenspiegels kan verlagen.
Andere remedies en veranderingen in levensstijl die pijnlijke borsten kunnen helpen, zijn onder andere:
- ondersteunende beha’s dragen die comfortabel zitten
- doe oefeningen voor je borsten
- een warm kompres aanbrengen
- vermijd roken
- een warme douche nemen
- cafeĂŻne consumptie verminderen
Wanneer naar een dokter gaan
Zere borsten kunnen heel vervelend zijn, maar zijn normaal gesproken geen reden tot bezorgdheid. Sommige vrouwen maken zich echter zorgen over borstkanker, vooral als zich rond dezelfde tijd ook cysten ontwikkelen. De meeste borstveranderingen tijdens de perimenopauze en de menopauze zijn echter normaal.
Als iemand naast pijnlijke borsten echter een van de volgende symptomen heeft, moet zij een arts raadplegen:
- merkbare veranderingen in de grootte en vorm van borsten, vooral als ze maar aan Ă©Ă©n kant voorkomen
- veranderingen in huidtextuur
- onverklaarbare afscheiding uit de tepel
- een zwelling of knobbeltje in de oksel of rond het sleutelbeen
- een knobbeltje of een abnormaal stevig gebied op de borst
- aanhoudende pijn in de borst
- routinematige screening
Pijnlijke borsten komen dus vaak voor in de tijd die leidt tot de menopauze. De borsten kunnen in deze periode ook van vorm en grootte veranderen.
Ibuprofen of paracetamol en een reeks huismiddeltjes kunnen helpen om het ongemak van pijnlijke borsten te verlichten. Hoewel pijn in de borst op dit moment waarschijnlijk geen teken is van borstkanker, moet iedereen met aanvullende symptomen een arts raadplegen.