Jeuk tijdens de overgang

Klachten: Jeuk

Een jeukende huid is een veelvoorkomend probleem tijdens de overgang. Je kunt tijdens de overgang jeuk op je lichaam, gezicht of geslachtsdelen ervaren.

Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen verschillende huidklachten veroorzaken, waaronder opvliegers, zweten en jeuk. Dit komt door de vitale rol die het hormoon oestrogeen speelt in de gezondheid van de huid.

Op deze pagina leggen we de oorzaak van jeuk of jeuk tijdens de overgang uit. En geven we informatie over hoe je jeuk tijdens de overgang kunt behandelen, inclusief mogelijke huismiddeltjes, dieettips, medische opties en preventiemethoden.

Kan de menopauze jeuk veroorzaken?

Tijdens de menopauze beginnen de niveaus van het hormoon oestrogeen te dalen. Oestrogeen is belangrijk voor de gezondheid van je huid. Het helpt de huid om vocht vast te houden door de aanmaak van natuurlijke oliën en collageen te stimuleren . Collageen is een eiwit dat de sterkte en elasticiteit van de huid in stand houdt.

Een afname van natuurlijke oliën en collageen kan ervoor zorgen dat de huid droger en dunner wordt dan vóór de overgang, waardoor deze kan gaan jeuken.

Jeuk tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Soorten jeuk tijdens de overgang

Mensen kunnen tijdens de overgang verschillende soorten jeuk ervaren:

jeukende huid

Doordat de huid tijdens de overgang droger en minder elastisch wordt, kunnen mensen gevoeliger zijn voor producten, zoals zeep en wasmiddelen, die de huid kunnen irriteren en ontstekingen en jeuk kunnen veroorzaken.

Sommige mensen ervaren jeuk naast tintelingen, prikkeling of gevoelloosheid van de huid. Dit staat bekend als paresthesie.

Weer anderen ervaren een zeldzame vorm van paresthesie die bekend staat als formicatie tijdens de overgang. Formicatie is het gevoel hebben van insecten die onder de huid kruipen.

De intensiteit van jeuk kan variëren van mild tot ernstig. In meer ernstige gevallen kan jeuk een aanzienlijke verstoring van de slaap en het dagelijks leven veroorzaken.

Andere huidveranderingen kunnen eveneens gepaard gaan met jeuk. Deze kunnen zijn:

  • droge huid
  • huiduitslag
  • rode huid
  • kleine oneffenheden op het oppervlak

Mensen moeten een arts raadplegen als hun huid zichtbaar geïrriteerd is door andere vormen van huidirritatie, zoals bacteriële of schimmelinfecties, uit te sluiten.

genitale jeuk

Verlaagde niveaus van oestrogeen betekenen dat vaginale problemen kunnen ontstaan ​​of erger worden tijdens of na de overgang.

Mensen kunnen tijdens de overgang vaker vaginale jeuk opmerken. Vaginale jeuk wordt vulvaire pruritus genoemd. Dit type jeuk kan vaker voorkomen als een persoon ook vaginale droogheid ervaart, een ander veel voorkomend symptoom van de menopauze.

Genitale jeuk tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Lage niveaus van oestrogeen kunnen de vaginale weefsels droger en dunner maken dan normaal. Wanneer dit gebeurt, wordt dit vaginale atrofie of atrofische vaginitis genoemd, waardoor de vagina of vulva jeukend en pijnlijk kan worden. Het kan seks ook pijnlijker maken.

De volgende factoren kunnen ook vaginale jeuk veroorzaken:

  • irritatie door zeep of wasmiddelen
  • ontsteking
  • vaginale, vulva, of zelden, cervicale kanker

Mensen hebben meer kans om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen na de overgang. U moet uw arts onmiddellijk raadplegen als u na de menopauze vaginale afscheiding of vaginale bloedingen opmerkt.

Huismiddeltjes

Mensen kunnen vaak een jeukende, geïrriteerde huid voorkomen of behandelen door een nieuwe huidverzorgingsroutine te volgen of door specifieke veranderingen in voeding en levensstijl aan te brengen.

De volgende huismiddeltjes kunnen helpen om jeuk tijdens de overgang te verlichten:

Gebruik een koelkompres

Het aanbrengen van een koel, nat kompres op jeukende plekken kan irritatie helpen verminderen. Het gebied ’s nachts afdekken met een vochtige handdoek kan bijzonder nuttig zijn als de jeuk de slaap verstoort.

Neem een ​​havermoutbad

Baden in colloïdale havermout kan de jeukende huid helpen verlichten. Colloïdale havermout is havermout in fijne poedervorm. Door dit poeder in water op te lossen, kan de huid de cellulose en vezels in de haver gemakkelijk opnemen. Deze stoffen verzachten en kalmeren de huid.

Havermout bad tegen jeuk
Foto: Adobe Stock

Gebruik colloïdale havermout in een warm bad. Vermijd het gebruik van heet water, omdat hete baden de jeuk kunnen verergeren.

Mensen kunnen colloïdale havermout vinden in de meeste drogisterijen en cosmeticawinkels.

Hydrateer

Het hydrateren van de huid na een bad of douche kan helpen om vocht vast te houden in de buitenste laag van de huid. Dit helpt de droogheid en de bijbehorende jeuk te verminderen.

Degenen met jeuk moeten een parfumvrije vochtinbrengende crème kiezen die geschikt is voor de droge, gevoelige huid. Natuurlijke vochtinbrengende crèmes, zoals aloë vera-gel of kokosolie, staan ​​bekend om hun huidverzachtende eigenschappen.

Medische behandelingen

In sommige gevallen kan jeuk ondanks thuisbehandeling aanhouden. Dan kunnen medicijnen nodig zijn.

Steroïde crèmes

Milde steroïde crèmes zijn zonder recept of op recept verkrijgbaar. Deze bevatten ten minste 1 procent hydrocortison dat werkt om de jeukende en ontstoken huid te kalmeren wanneer het rechtstreeks op de getroffen gebieden wordt aangebracht.

Steroïde crèmes zijn alleen voor kortdurend gebruik. Het gebruik van lokale steroïden gedurende meer dan een week kan nadelige effecten veroorzaken, zoals dunner worden van de huid, roodheid en blaarvorming.

Verdovende crèmes

Actuele verdovende crèmes, zoals benzocaïnecrème, verdoven de huid en bieden tijdelijke verlichting van jeuk. Ze zijn alleen voor kortdurend gebruik en mogen niet worden aangebracht op een gebroken of zichtbaar beschadigde huid, omdat dit irritatie kan verergeren.

crème tegen jeuk tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

antihistaminica

Hoewel antihistaminica worden gebruikt om allergieën te behandelen, merken sommige mensen dat ze verlichting bieden bij jeuk in de menopauze. Antihistaminica kunnen plaatselijk als crème worden aangebracht of in tabletvorm worden ingenomen.

Hormoonvervangende therapie (HST)

Hormoonvervangende therapie (HST) wordt tijdens de overgang gebruikt om de dalende hormoonspiegels aan te vullen. Het kan helpen bij symptomen van de overgang, waaronder opvliegers, vaginale droogheid en botmineraalverlies.

Hoewel jeuk in de overgang geen primaire reden is voor mensen om HST te gebruiken, kan het verhogen van de oestrogeenspiegels de jeuk wel verminderen.

HST kan echter gepaard gaan met enkele risico’s en bijwerkingen. Iedereen die HST overweegt, moet een arts raadplegen die zal beoordelen of het een geschikte behandeling voor hem is.

fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn van nature voorkomende verbindingen die in planten worden aangetroffen. Hoewel ze verschillen van oestrogeen dat door het lichaam wordt geproduceerd, kunnen ze zich binden aan oestrogeenreceptoren en op vergelijkbare manieren werken.

Onderzoek naar de werkzaamheid van fyto-oestrogenen voor de behandeling van overgangsklachten is nog relatief nieuw. Een onderzoek uit 2014 suggereert echter dat fyto-oestrogenen vergelijkbare voordelen kunnen bieden als HST, maar met minder of minder ernstige bijwerkingen.

Jeuk tijdens de overgang voorkomen

Mensen kunnen de kans op een jeukende huid tijdens de menopauze verminderen door het volgende te doen:

  • Vermijd hete baden of douches – Deze kunnen de huid ontdoen van essentiële oliën. Het gebruik van lauw water is beter voor mensen met een geïrriteerde huid.
  • Dep jezelf droog na het baden – Door de huid na een bad of douche droog te wrijven, kan de pijnlijke of jeukende huid verder geïrriteerd raken. Door de huid lichtjes te deppen met een zachte, schone handdoek moet verdere irritatie worden voorkomen.
  • Vermijd krabben – Hoewel het verleidelijk is, kan krabben aan de jeuk de huid scheuren en beschadigen, vooral als deze al gevoelig of ontstoken is. Breng in plaats daarvan een koel kompres aan om jeuk te verlichten. Draag ’s nachts handschoenen om jeuk in je slaap te stoppen.
  • Gebruik geurvrije huidverzorging – Geparfumeerde zepen en parfums bevatten agressieve chemicaliën die de huid verder kunnen irriteren. Parfumvrije zepen en reinigingsmiddelen die op de markt worden gebracht voor mensen met een ‘droge en gevoelige huid’ zijn een veiligere optie.
  • Verminder de inname van alcohol en nicotine – Deze stoffen hebben een uitdrogend effect op de huid en kunnen vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.
  • Draag zachte, losse stoffen – Katoen en loszittende kleding hebben minder kans op huidirritatie dan wol of synthetische vezels die zich ook aan de huid kunnen hechten.
  • Vermijd sterk zonlicht – Schadelijke UV-stralen van de zon kunnen de droge, jeukende of gevoelige huid verder irriteren. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF die geschikt is voor de gevoelige huid.
  • Blijf gehydrateerd – Water is essentieel om de huid gezond te houden en een doffe, jeukende huid te voorkomen.