Hoe wisselt u het beste van zomer- naar wintertijd
In het weekend van 30/31 oktober 2021 verzetten we de klok weer een uurtje van zomertijd naar wintertijd. Wist je dat dit uur verschil ook invloed kan hebben op je hormonen?
In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur achteruit, van 03:00 naar 02:00 uur. In 2021 valt dit in de nacht van zaterdag 30 oktober op zondag 31 oktober. Het laatste weekend van maart 2022 maakt de wintertijd weer plaats voor de zomertijd.
De overgang van zomertijd naar wintertijd zorgt ervoor dat uw biologische klok in de war raakt. De biologische klok is een systeem in uw lichaam. Dit systeem zorgt ervoor dat uw lichaam gelijk loopt met de dag en nacht-cyclus van de aarde.
Hierdoor kunnen de activiteiten van uw organen, hormonen en stofwisseling wisselen aan de hand van de tijd. Door de biologische klok weet uw lichaam bijvoorbeeld net voordat u wakker wordt dat u trek moet krijgen in het ontbijt.
Na het verzetten van de klok loopt uw biologische klok niet meer gelijk met het daglicht. Uw lichaam moet zich hier weer naar aanpassen. U gaat een uur eerder naar bed maar uw lichaam maakt de eerste dagen dan nog geen melatonine (het slaaphormoon) aan omdat het dat niet gewend is.
Het duurt bij de meeste mensen meestal een paar dagen voor de biologische klok weer gelijk loopt. Sommige mensen hebben hier zelfs weken last van.
Door de wintertijd wordt het in de ochtend eerder licht en in de avond eerder donker. Doordat het eerder donker wordt, kunt u depressieve gevoelens krijgen. Dit noemt men ook wel de winterdip. In de overgang ben je daar net wat gevoeliger voor doordat je door de daling in oestrogeen sowieso al gevoeliger bent voor somberheid en depressies.
Tips
Merkt u dat u last heeft van het verzetten van de klok naar wintertijd? Heeft u meer last van vermoeidheid door het verzetten van de klok naar wintertijd? Het beste is dan om veel naar buiten te gaan. Wanneer u daglicht ziet sturen uw hersenen een signaaltje naar uw biologische klok. Deze zal dan sneller gelijk gaan lopen met het daglicht.
Probeer ook zo snel mogelijk de nieuwe tijd te volgen met uw dagelijkse ritme in bijvoorbeeld maaltijden en het opstaan en naar bed gaan. Staat u normaal om 08:00 uur op? Doet u dat dan ook wanneer de wintertijd is ingegaan en probeer dat (lekkere) extra uurtje niet mee te pakken.
Eet u normaal op vaste tijden? Bijvoorbeeld ontbijt, lunch en avondeten op ongeveer dezelfde tijden? Volg deze tijden dan ook direct na het ingaan van de wintertijd. Zo went uw lichaam het snelst aan het nieuwe ritme van de wintertijd.
Ik ga ook altijd meteen op wintertijd over en heb er gelukkig weinig last van. Maar ik ken mensen die echt paar dagen er last van hebben.
Ik heb met de verandering van zomer- naar wintertijd weinig last. Maar andersom, van winter- naar zomertijd, daarvan moet ik altijd wel een paar dagen bijkomen. Want dan mis je een uur. Dat is altijd even wennen vind ik.