De 8baan van… Cindy B.
Deze keer de 8baan van Cindy.
Cindy is 50 jaar en hoopt met de antwoorden op de vragen van de 8baan andere vrouwen te helpen. Ze hoopt dat deze vrouwen zich gesteund voelen.
1. Wanneer merkte je dat je in de overgang was gekomen?
In eerste instantie dacht ik dat mijn klachten kwamen doordat mijn vader na een kort ziekbed is overleden.
Ik was in een achtbaan van emoties terechtgekomen en dacht dat het allemaal bij het rouwproces hoorde.
2. Hoe vond je het dat je in de overgang was gekomen?
Het was vooral heel confronterend omdat de vage klachten steeds heftiger en vager werden na het overlijden van mijn vader.
De huisarts gaf me in eerste instantie het advies om rustiger aan te doen omdat ik een depressie/burnout zou hebben, wat op de achtergrond wel heeft gesluimerd maar alle klachten konden niet onder de noemer “depressie/burnout” weggestreept worden.
Ik vond het ook zeer beangstigend vanwege mijn angststoornis en agorafobie.
3. Wat vind jij de meest vervelende klacht?
Het meest vervelende vind ik dat mijn angst- en paniekaanvallen en fibromyalgie heftiger zijn geworden, de ochtendmisselijkheid, de hartkloppingen, de maag die opgeblazen voelt, niet weten wat je met jezelf aan moet en het constant moe zijn.
4. Wat heb jij over jezelf geleerd tijdens de overgang?
Ik heb geleerd dat ik:
- Veel meer geduld met mezelf moet hebben
- Duidelijker moet zijn naar de buitenwereld
- Op tijd rust moet pakken
- Niet meer de oude zal worden
- Meer naar mijn gevoel moet luisteren
- Beter voor mezelf moet zorgen
5. Ben je er open over op je werk dat je in de overgang bent?
Ik ben volledig afgekeurd maar ik probeer wel tot een bepaalde hoogte zoveel mogelijk open te zijn in mijn omgeving en te vertellen waar ik tegenaan loop.
6. Is er een behandeling waar jij heel veel baat bij hebt?
Ik heb de meest fantastische lifecoach, Denise, die mij overal in steunt en helpt. We doen regelmatig ademhalingssessies waar ik mijn gevoel in kwijt kan door te huilen, te schreeuwen en te slaan. Het is vermoeiend maar het lucht wel op.
Door Denise leer ik stapje-voor-stapje dat het okay is om niet iedere dag het uiterste van mezelf te geven, mezelf te accepteren, dat ik er op sommige momenten doorheen mag zitten en dat ik niet meer voor iedereen hoef te zorgen.
De huisarts heeft de pil voorgeschreven als eventuele ondersteuning/behandeling maar de pil heb ik nog niet genomen dus ik weet niet of ik er baat bij zou hebben.
7. Is er iets dat je stoort of mist in de samenleving voor wat betreft de overgang?
Oh jazeker !!!
Als het over de overgang gaat, lees of hoor je bijna altijd alleen maar over opvliegers, gewichtstoename en humeuriger.
Zelden of nooit hoor/lees je over de maagklachten, verwardheid, paniek- en angstaanvallen, bijna niet meer kunnen lopen van de pijn in de heupen en de rest van het lichaam, futloos zijn/dagenlang geen zin hebben om iets te doen of te ondernemen, depressieve gedachten en gevoelens hebben.
Het stoort me dat veel mannen, ook media, lacherig doen als het over de overgang gaat. Ze zetten het neer alsof de overgang niet veel voorstelt en dat vrouwen overdrijven.
8. Wat zou je andere vrouwen willen meegeven als advies?
Probeer zoveel mogelijk naar je lichaam, gevoel en innerlijke stem te luisteren, geef jezelf alle ruimte die je nodig hebt, selecteer in je omgeving met wie je wel of juist niet kunt praten, zoek hulp bij een lifecoach en/of huisarts.
Veel mensen hebben een oordeel en vertellen jou hoe en wat je zou moeten doen maar jij weet zelf het beste wat je fijn vindt, wat je wilt en kunt doen!!!
Beste Cindy, Ik denk dat veel vrouwen herkenning zullen vinden in je antwoorden.
Dankjewel! Heel herkenbaar!