Aandacht in de Tweede Kamer voor taboe rondom de overgang
Onlangs hebben ministers Karien van Gennip (SZW) en Ernst Kuipers (VWS) een gezamenlijke brief verstuurd aan de Tweede Kamer over overgang, werk en zorg. In deze brief adresseerden zij het taboe dat er rondom de overgang heerst. Mede op basis van een rapport van Panteia zijn er aanknopingspunten opgesteld om dit taboe te doorbreken en vrouwen die te maken krijgen met de overgang beter te ondersteunen op de werkvloer.
In 2022 heeft Panteia, samen met vhp, een evaluatie uitgevoerd van een serie workshops over de overgang. Hieruit bleek dat een dergelijke interventie een goede toegevoegde waarde heeft. Vrouwelijke medewerkers en leidinggevenden die een workshop volgen over het omgaan met de overgang op de werkvloer, vergroten daarmee hun kennis. Ook geven ze aan het onderwerp beter bespreekbaar te kunnen maken.
Naast het onderzoek van Panteia en vhp hebben ook het RIVM en TNO onderzoeken uitgevoerd over de impact van de overgang op de werkvloer. Deze onderzoeken en meer werden in juli 2022 besproken tijdens een ronde tafel bijeenkomst bij het ministerie van SZW. Ook aan die bijeenkomst leverde Panteia een bijdrage.
Mede op basis van de onderzoeken en de bijeenkomst hebben de ministers de volgende acties aangekondigd om het taboe op de overgang te doorbreken:
- Er komt een handreiking voor betrokkenen over hoe met de overgang op het werk om te gaan;
- Via het arboportaal en vaktijdschriften wordt er aan informatievoorziening gedaan;
- De beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) heeft aangekondigd een richtlijn te willen ontwikkelen voor bedrijfsartsen over overgangsklachten en werk.
Ook is de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG-standaard) over klachten bij de overgang herzien en is er breed meer aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen.
De overgang is een natuurlijke gebeurtenis waar iedereen met een baarmoeder mee te maken krijgt. Aandacht voor de klachten die dit mogelijk met zich mee kan brengen is een onderdeel van goed werkgeverschap en past bij een toenemend oog voor life events op het werk. In dit licht verdienen ook gebeurtenissen als ouderschap, echtscheiding, mantelzorg en rouw aandacht. Panteia voerde meermaals onderzoeken uit op deze gebieden, bijvoorbeeld over rouw en werk en werken met schulden.
Lees de brief van de Ministers aan de Tweede Kamer hier.
Lees de volledige effectmeting van de workshops over de overgang hier.