De 8baan van…. Esther

Mijn naam is Esther de Vries, ik ben 50 jaar en werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ik ben woonachtig in het noorden van Nederland. Ik ben getrouwd en ongewild kinderloos gebleven.

Ik ben Ă©Ă©n keer zwanger geweest maar deze zwangerschap eindigde in een miskraam. Ik ben de oprichter van deze website Vrouw & Overgang en ben zo rond mijn 40ste in de overgang geraakt.

Vraag 1 – Wanneer merkte je dat je in de overgang was gekomen?

Ik merkte het eigenlijk pas achteraf nadat ik al een paar jaar vage klachten had. Het begon bij mij met fikse darmklachten en mijn eisprongen kwamen steeds sneller achter de menstruaties aan. Daarnaast kreeg ik (draai)duizelingen, lag steeds vaker wakker ’s nachts en raakte emotioneel in een soort achtbaan.

Vraag 2 – Hoe vond je dat?

Dubbel. Enerzijds dacht ik toen, wist ik veel, dat ik nu bijna niet meer ongesteld zou worden. En dat leek me heerlijk. Ik werd pas op mijn zestiende voor het eerst ongesteld en ik heb het altijd een hel gevonden. Vreselijke menstruatiepijnen en een pms van heb ik jou daar. Dus enerzijds was ik blij wist ik veel dat dat nog jáááren duurt.

Anderzijds vond ik het confronterend. Je wordt ineens heel erg geconfronteerd met je leeftijd. Je uiterlijk veranderd, je krijgt rimpels en je lijf doet niet meer wat het zou moeten doen. Daarnaast realiseerde ik me toen pas echt dat ik nooit moeder zou worden.

Vraag 3 – Wat vind jij de meest vervelende klacht?

Wauw, Ă©Ă©n klacht? Eens denken… het onvoorspelbare maakt me vooral onzeker. Wanneer word je ongesteld? Hoe erg zal het deze keer zijn? Overvalt het je niet ineens ergens plotseling. Maar ik noem er stiekem toch nog eentje de emotionele achtbaan waar je in terechtkomt is heel erg naar. Voor jezelf maar zeker ook voor je omgeving. Het verdrietig zijn om niets, je somber voelen, je gewoon ellendig voelen.

Vraag 4 – Wat heb jij over jezelf geleerd tijdens de overgang?

Dat ik veel sterker ben dan ik ooit had gedacht! Dat ik er mag zijn en dat ik op mijn pootjes terecht ben gekomen al was het met vallen en opstaan. Ja, ik ben blij met de vrouw die ik nu ben.

Vraag 5 – Ben je er open over op je werk dat je in de overgang bent?

Voor mij gaat dat niet helemaal op. Ik heb samen met mijn man een eigen zaak. De enige die er dus eigenlijk wat van merkt is mijn man. Ik praat er overigens niet altijd over omdat hij dan knettergek van me zou worden. Ik vind het ook lastig uit te leggen aan een man wat je nu precies voelt en ervaart. Ik lijd dus een beetje in stilte. *grapje*

Vraag 6 – Is er een behandeling waar jij baat bij hebt?

Omdat ik vleesbomen heb mag ik maar een beperkte groep hormonen gebruiken. Deze gaven mij nogal bijwerkingen dus ik ben er al snel mee gestopt. Ik volg geen behandelingen. Wel gebruik ik overdag Valdispert Rust Extra Sterk en voor ’s nachts Valdispert Nacht en dat haalt voor mij een beetje de toppen eraf. Het maakt me net even wat rustiger zodat ik alles net even een beetje beter lijk aan te kunnen. Valdispert Nacht helpt mij erg goed bij het inslapen.

Daarnaast heb ik om de 14 dagen een gesprek met een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk. Het is heel erg fijn om even met haar te praten, je ei even kwijt te kunnen.

Vraag 7 – Is er iets dat je mist of waar je je aan stoort in de maatschappij voor wat betreft de overgang?

Ja twee dingen. Meer eerlijke informatie over de overgang. Ik had niet verwacht dat het zĂł ingrijpend was. Ik vind dat jonge vrouwen daar beter over voorgelicht moeten worden. En wat mij stoort? De reclames op tv over middelbare vrouwen. De vreselijke incontinentie reclames, de Ymea’s en noem maar op. Die mogen ze van mij vandaag nog verbieden. We worden als zulke zielige vrouwen afgeschilderd terwijl ik vrouwen in de overgang juist zie als hele sterke vrouwen.

Vraag 8 – Wat zou je andere vrouwen willen meegeven als advies?

Let goed op je zelf, neem tijd voor jezelf, wees lief voor jezelf. Ik heb dat lange tijd niet gedaan met alle gevolgen van dien. Nu ik dat wel doe merk ik dat ik veel beter in mijn vel zit. En praat erover, met je moeder, je tante, een praktijkondersteuner van je huisarts, echt het helpt! En zoek bezigheden die je leuk vindt, probeer je gedachten te verzetten en veel ontspanning te zoeken.


Wil je ook eens meewerken aan de 8baan? Stuur dan jouw antwoorden op de vragen in voorzien van een kleine introductie en een foto. Stuur dit naar: info@vrouw-en-overgang.nl onder vermelding van de 8baan.