Klachten tijdens de overgang

Klachten tijdens de overgang

Tijdens de overgang ervaar je allerlei klachten die variëren van vermoeidheid, opvliegers, hoofdpijn tot jeuk, darmproblemen en droge ogen. Wij proberen hieronder een zo volledig mogelijke lijst te geven.

Let op: deze lijst is niet volledig, wij hebben geprobeerd de symptomen die het meest voorkomen te melden. De overgang is echter voor elke vrouw anders en elke vrouw ervaart weer klachten die een andere vrouw niet ervaart. Dit zijn vaak ook klachten en symptomen die indirect worden veroorzaakt door de overgang en niet direct het gevolg zijn van hormoonwisselingen.

Klik op de onderstaande klachten voor meer uitleg.


Opvliegers

De meest bekende klacht tijdens de overgang zijn toch wel de opvliegers. Denk je aan de overgang dan denk je vaak meteen aan opvliegers. Toch hoeft niet elke vrouw in de overgang opvliegers te krijgen. Sommige vrouwen klagen er juist over dat ze het heel vaak koud hebben.

Opvliegers
Foto: Adobe Stock

Doordat het hormoon oestrogeen tijdens de overgang afneemt raakt het lichaam ontregeld. Je hersenen geven seintjes af dat je lichaam opgewarmd dient te worden terwijl dit helemaal niet zo is. Dit noemen we een opvlieger.

Opvliegers kunnen op elk moment voorkomen maar stress en alcohol kunnen opvliegers uitlokken.


Stemmingswisselingen

Iedereen is wel eens somber of verdrietig. Stemmingswisselingen zijn echter wisselingen in je humeur waar je geen invloed op hebt.

Tijdens de overgang daalt geleidelijk aan de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Hierdoor zijn er constant schommelingen in je hormonen. Deze hormoonschommelingen kunnen al van invloed zijn op je humeur, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat de aanmaak van serotonine daalt. In de volksmond beter bekend als één van de ‘gelukshormonen’.

Somber, stemmingswisselingen tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Veel vrouwen ervaren daardoor tijdens de overgang meer wisselingen in hun humeur dan ze gewend waren. Sommige vrouwen hebben daardoor het gevoel dat ze de controle over zichzelf verliezen en herkennen zichzelf daardoor soms niet meer.


Pijnlijke Spieren en Gewrichten

Tijdens de overgang zul je merken dat je ’s ochtends steeds strammer en stijver uit je bed komt. Ook beginnen spieren op te spelen wanneer je bijvoorbeeld een trap oploopt. Sommige vrouwen hebben last van pijn in hun rug, nek, handen, knieën en/of heupen.

Spierpijn in de overgang ontstaat door dalende oestrogeenspiegels waardoor de spierspanning verandert. Bovendien kan tijdens de overgang het spierweefsel afnemen en wordt het minder elastisch. Je spieren verliezen daardoor hun souplesse, en dat voel je als je in beweging komt.

Kraakbeen vormt een beschermend laagje tussen de gewrichten. Daardoor kunnen de gewrichten soepel langs elkaar bewegen, net als een scharnier. Maar als je lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt, wordt het kraakbeen dunner en minder elastisch. Daardoor gaat het scharnieren tussen de botten en botjes natuurlijk ook stroever en je gewrichten pijn kunnen gaan.

Gewrichtspijn en spierpijn komt vaak voor tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Spier- en gewrichtsklachten worden gezien als klachten behorende tot de ‘atypische overgangsklachten’. Dat wil zeggen dat de klachten tijdens de overgang voorkomen en/of verergeren maar dat ze niet duidelijk alleen samenhangen met de daling van het hormoon oestrogeen. Ze kunnen ook ‘gewoon’ bij het ouder worden horen. Daarnaast kunnen er ook medische redenen aan ten grondslag liggen zoals reuma of artrose. Het is daarom altijd verstandig wanneer de spier- en/of gewrichtspijn u belemmerd in uw dagelijkse bezigheden een arts te raadplegen. Hij of zij kan verder onderzoek doen en een medische oorzaak uitsluiten.


Overslaan van het hart

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang dat het hart overslaat. Een heel vervelend gevoel dat je best angstig kan maken.

Een hartslag valt weleens te vroeg. De slag daarna valt dan wat later. Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Veel mensen hebben hier wel eens last van. Zo’n hartoverslag is meestal onschuldig, maar je kunt er wel van schrikken. Sommige mensen voelen niets van de overslagen. Anderen hebben er veel last van.

Hartoverslagen tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Een hartoverslag is eigenlijk geen overslag. Doordat een slag te vroeg valt, is de pauze tot de volgende slag wat langer. Door de langere pauze lijkt het alsof het hart een slag overslaat. Het hart krijgt tijdens de langere pauze meer tijd om zich met bloed te vullen. Het hart pompt deze grotere hoeveelheid bloed weer uit met een krachtige slag. Je voelt dit als een soort bons, legt de Hartstichting uit.

Hartoverslagen komen veel voor en meestal is er niks ergs aan de hand. Soms ontstaan hartoverslagen door een hartritmestoornis of een andere hartaandoening. Het blijft daarom raadzaam om als je je zorgen maakt toch even langs de huisarts te gaan.

Gebruik van alcohol, roken, stress, gebruik van bepaalde medicijnen en drugs kunnen hartoverslagen uitlokken.


Slechter Slapen

De oorzaak van slecht kunnen slapen tijdens de overgang komt meestal door nachtelijk transpireren en opvliegers. Dat zijn twee bekende overgangsklachten. Ook stress of spanning kunnen tijdens de menopauze toenemen en ervoor zorgen dat u ’s nachts wakker ligt. Zelfs ademstoornissen zoals slaapapneu kunnen aan uw slaapprobleem ten grondslag liggen.

Ook een verandering in uw hormoonhuishouding kan de boosdoener zijn, want die schommelt nogal tijdens de overgang. Uw lichaam maakt dan minder progesteron en oestrogeen aan. Helaas komt dat uw nachtrust niet ten goede. Progesteron zorgt er namelijk op natuurlijke wijze voor dat u slaperig wordt en oestrogeen helpt om dieper in slaap te komen. Wanneer het lichaam minder van deze hormonen produceert, kunt u dus niet alleen slecht in slaap komen, maar wordt u ’s nachts ook vaker wakker.

Slecht slapen tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Bovendien zorgt progesteron ervoor dat u een sterkere ademhalingsprikkel heeft en dat de keel beter openblijft tijdens het slapen door een hogere spierspanning. Dat is een van de redenen dat vrouwen op jongere leeftijd veel minder snurken en slaapapneu hebben. Na de overgang wordt dit anders: vrouwen snurken dan veel meer en hebben bijna net zo veel kans op slaapapneu als mannen. Slaapapneu verstoort de slaap en zorgt er ook voor dat u vaker wakker wordt.


Vergeetachtig

Herken je dat? Je staat bij de koelkast maar wat zou je daar nu ook alweer doen? Of je draait woorden om, kunt niet op woorden komen of je bent zomaar ineens je pincode vergeten! Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met geheugenverlies, vergeetachtigheid en verwardheid.

Als je als vrouw in de overgang komt, stoppen de eierstokken langzaam met de productie van oestrogeen. Naast typische verschijnselen als opvliegers en stemmingswisselingen, zijn ook verwardheid en geheugenverlies een verschijnsel. Het zijn één van de signalen dat de cognitieve functie van het brein achteruitgaat tijdens de overgang. Je hebt een hoofd vol watten en moeite met het herinneren van de kleine dagelijkse dingen. Maar wees gerust, vrijwel elke vrouw die in de overgang komt krijgt last van geheugenverlies. Vooral het kortetermijngeheugen wordt beïnvloed.

Tijdens de overgang neemt het geheugen ook daadwerkelijk af. Met name in de eerste periode na de laatste menstruatie. Vrouwen in de overgang scoren lager op het onthouden van nieuwe informatie, het herinneren van oude informatie en het kortetermijngeheugen.

vergeetachtig tijdens de overgang
Foto: Shutterstock

Of het de oestrogenen zijn die direct deze overgangsverschijnselen veroorzaken, is nog onduidelijk. Al hebben de hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen, wel veel oestrogeenreceptoren. Het lijkt er dus wel op dat het juist de de hormoonschommelingen zijn die zorgen voor cognitieve klachten als vergeetachtigheid en moeilijk concentreren.

Goed nieuws: de cognitieve problemen verdwijnen vaak weer na de overgang. Herinneringen kunnen zelfs weer terugkomen: het geheugen herstelt zich vaak weer volledig naar het niveau van voor de overgang. Hoe dat precies werkt, is onduidelijk. Mogelijk is het lichaam dan weer meer in balans en kom je uit de vicieuze cirkel.


Droge en/of Geïrriteerde Ogen

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van droge of geïrriteerde ogen. Dit komt doordat de hormoonhuishouding verandert. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de conditie van de slijmvliezen in het lichaam. Doordat de oestrogeen aanmaak daalt maken de slijmvliezen in de overgang vaak te weinig traanvocht aan.

Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of wanneer het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor er een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt.

Tijdens de overgang kunt u de volgende symptomen van droge ogen ervaren:

  • Onvoldoende aanmaak van traanvocht
  • Uitdroging van het oogoppervlak
  • Pijnlijke ogen (branden en steken)
  • Rode ogen
  • Slijmafscheiding
  • Wazig zien
droge ogen tijdens de overgang
Foto: Shutterstock

Uitdroging kan ook juist leiden tot een teveel aan tranen. Deze worden door uw lichaam geproduceerd als reflex op de uitdroging. Deze reflextranen zijn meestal niet van de juiste samenstelling. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: een uitdrogend oogoppervlak, opnieuw tranende ogen door reflextranen die vervolgens weer te snel opdrogen.

Als het mogelijk is wordt de oorzaak van de droge ogen behandeld. Zo niet, dan is het doel van de behandeling om de irritatie door uitdroging zo veel mogelijk te verminderen. Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, worden vaak oogdruppels of ooggel voorgeschreven.


Gewichtstoename

Bijna de helft van de vrouwen in de overgang ervaart een toename in haar gewicht. Tijdens de overgang vertraagt je stofwisseling, waardoor je minder energie verbrandt en meer vet vasthoudt.

Ook wisselingen in de hormoonhuishouding spelen een belangrijke rol bij de gewichtstoename in de overgang. Zo neemt het testosterongehalte toe. Testosteron zorgt ervoor dat je vet opslaat in je buik. Dit is dan ook de reden dat veel vrouwen ervaren dat ze vooral aankomen rondom hun buikgebied. Daarnaast maken je eierstokken gedurende de overgang steeds minder van het hormoon oestrogeen aan, wat van invloed is op je figuur.

gewicht tijdens de overgang
Foto: Shutterstock

Verder neemt, naarmate we ouder worden, onze spiermassa af. Tijdens de overgang kost het je door al die hormonale veranderingen waarschijnlijk meer moeite om op gewicht te blijven of af te vallen dan voorheen. Daarom is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, ook als je wilt afvallen. Eet daarom gezond en gevarieerd, en houd rekening met je nieuwe energiebehoefte.


Darmklachten

Tijdens de overgang blijken vrouwen gevoeliger voor darmproblemen. De darmen worden voor een groot gedeelte gestuurd door je hormonen. Als die in onbalans raken, raken ook je darmen in onbalans. Hierdoor kunnen klachten als obstipatie en diarree ontstaan.

Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met allerlei darmklachten door de veranderende hormoonhuishouding. Van een opgeblazen gevoel en winderigheid tot krampen en buikpijn. De twee meest voorkomende verschijnselen zijn obstipatie en diarree.

Darmklachten tijdens de overgang, diarree, obstipatie
Foto: Shutterstock

Wanneer je darmen door hormooninvloeden trager gaan werken betekent dat dat de ontlasting langer in je lichaam blijft. Er wordt meer vocht onttrokken aan je ontlasting en dat zorgt ervoor dat je stoelgang moeizamer wordt. Als je naar het toilet gaat, merk je dat de ontlasting harder is dan voorheen. Dat kan tot buikpijn en pijn bij het naar het toilet gaan leiden.

Hoewel vrouwen tijdens de overgang vooral last kunnen hebben van obstipatie, zijn er ook vrouwen die het tegenovergestelde merken: diarree. Meestal heeft dit te maken met een verhoogde kans op stress in deze periode. Door de nervositeit worden de darmen te veel gestimuleerd, waardoor het voedsel te snel door de darmen gaat en er niet voldoende water aan wordt onttrokken. Daarvan kun je dunne ontlasting krijgen.

Om darmproblemen tot een minimum te beperken kun je het beste veel bewegen, gezond eten, genoeg water drinken en probeer stress te vermijden. Stel ook een toiletbezoek niet (te lang) uit. Ontlasting ophouden kan tot buikpijn en darmproblemen leiden.


Onregelmatige Menstruatie

Je eileiders gaan tijdens de overgang minder eitjes aanmaken. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt eveneens in de eileiders aangemaakt en dat wordt steeds minder. Hierdoor zul je onregelmatig ongesteld gaan worden. Soms sneller op elkaar soms juist met langere periodes ertussen.

Daarnaast zal de intensiteit ook per keer verschillen. De ene keer kun je heel erg vloeien terwijl het de andere keer bij een klein beetje blijft. Ook komen tijdens de overgang bloedstolsels tijdens de menstruatie vaker voor. Ook kun je meer of juist minder buikpijn ervaren dan je gewend bent.

Menstruatie tijdens de overgang
Foto: Shutterstock

Ook kun je tussentijdse bloedingen of spotting, kleine beetjes bruin of rood bloed, krijgen.

Twijfel je of je misschien te veel vloeit? Neem dan altijd contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Uiteindelijk zal de menstruatie helemaal uitblijven. Ben je een jaar lang niet meer ongesteld geweest dan spreken we officieel van de menopauze. De overgang is dan afgerond en je bent niet langer meer vruchtbaar.


Jeuk

Tijdens de overgang neemt het hormoon oestrogeen af. Oestrogeen zorgt voor lipiden en collageen in de huid. Dat zijn de twee belangrijkste zaken voor de huid. Door een gebrek hieraan wordt de huid droger. Doordat de huid droger wordt kun je jeuk ervaren.

Jeuk tijdens de overgang
Foto: Shutterstock

Douche niet te lang en gebruik een bodylotion na het douchen om jeuk te voorkomen.


Angstig of Opgejaagd Gevoel

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang een angstig en/of opgejaagd gevoel. Veel vrouwen ook in ons forum en in onze Facebook Groep geven aan dat ze met name ’s nachts en ’s ochtends wakker worden met een angstig of opgejaagd gevoel.

Je hormonen veranderen voortdurend tijdens de overgang en niet alleen maandelijks maar dagelijks en soms zelfs per uur kunnen ze verschillen. Deze disbalans in je hormonen vraagt veel van je lichaam en je geest.

De overgang begint vaak op een leeftijd dat je nog vol in het leven staat. Vaak heb je de zorg voor je (zieke) ouders, heb je puberende kinderen en een drukke baan. Je hebt veel ‘ballen’ in de lucht te houden wat voor stress kan zorgen.

Vaak krijgen vrouwen aan het begin van de overgang dan ook de diagnose ‘burn-out’ van artsen. Juist nu vraagt je lichaam om meer rust en voelt het alsof je opgebrand bent.

Spanning, stress, opgejaagd gevoel tijdens de overgang
Foto: Pixabay

Oestrogeen beïnvloedt de aanmaak van serotonine, endorfine en oxytocine, ook wel neurotransmitters genoemd. Allemaal stofjes die ervoor zorgen dat jij je lekker in je vel voelt. Als de aanmaak hiervan verstoord wordt zal ook je humeur beïnvloed worden. Ook angstige en opgejaagde gevoelens kunnen hierdoor ontstaan en met name ’s nachts.

Het is bekend dat ’s nachts je oestrogeen hormoon drastisch daalt. Je adrenaline stijgt hierdoor. Dit kan voor een piek zorgen in de angstige gevoelens maar ook zorgen voor een opgejaagd gevoel. Vaak verminderen deze klachten weer gedurende de dag.

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Wellicht heb je gemerkt dat je wat vaker met rust gelaten wilt worden. Dat je wat afstandelijker bent geworden richting je partner. Je natuurlijke drang om voor anderen te zorgen wordt mogelijk wat minder. Ook weer veroorzaakt doordat je oestrogeen ervoor zorgt dat er minder oxytocine wordt aangemaakt.


(Draai)Duizeligheid

Licht in je hoofd, zweverig, duizelig of zelfs het gevoel hebben dat de hele kamer om je heen draait. Een aantal vrouwen in de overgang krijgt met duizelingen of vertigo te maken.

Schommelingen in je progesteron kunnen er voor zorgen dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan ietwat stroperig wordt. Daardoor kan je soms overvallen worden door duizeligheid. Het gaat vanzelf weer over, maar prettig is het natuurlijk niet en het kan je behoorlijk remmen in je dagelijkse bezigheden.

duizeligheid tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Stress tijdens de overgang kan het ontstaan van duizelingen verergeren.

Daarnaast kunnen je duizelingen ook veroorzaakt worden door bloedarmoede. Laat dit altijd even controleren.

Het is sowieso goed om met klachten van duizeligheid eerst een huisarts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.


Hoofdpijn/Migraine

Veel vrouwen in de overgang zullen het herkennen; stevige hoofdpijn of zelfs migraine. Vaak is de hoofdpijn een indirect gevolg van de overgang.

Als je in de overgang bent, kun je last krijgen van opvliegers, nachtelijk zweten, heviger bloedverlies en langere menstruaties. Deze verschijnselen kunnen weer andere klachten tot gevolg hebben, waaronder hoofdpijn. Zo zorgen opvliegers en flink transpireren als je in bed ligt ervoor dat je slechter slaapt, waardoor je je overdag vermoeid voelt en misschien eerder hoofdpijn krijgt.

Naast ‘gewone’ hoofdpijn, kun je tijdens de overgang ook te maken krijgen met (ernstigere) migraine. Dat is een heftige vorm van hoofdpijn die je meestal aan één kant van het hoofd voelt bonzen. Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid. Sommige mensen zien voordat de hoofdpijn komt opzetten schitteringen, flitsen of golfjes, ook wel een aura genoemd.

Hoofdpijn en migraine tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Vrouwen met migraine krijgen vaak regelmatiger hoofdpijn in de jaren voor de menopauze. Anderen krijgen in die periode hun eerste migraineaanval. Dat komt omdat vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen een migraineaanval kunnen uitlokken. Veel migrainepatiëntes krijgen vlak voor ze ongesteld moeten worden een aanval, omdat het oestrogeenniveau dan laag is.

Tijdens de overgang schommelen de hormoonspiegels waardoor migraineaanvallen vaker kunnen voorkomen en heviger kunnen zijn. Sommige vrouwen ervaren in de overgang juist minder klachten dan daarvoor. Na de overgang neemt de migraine bij een kwart van de vrouwen af. Bij nog eens een kwart wordt deze juist erger, bij de rest verandert er niets.


Hartkloppingen

Een veel gehoorde klacht tijdens de overgang zijn hartkloppingen. Hoewel het heel angstig aanvoelt zijn ze vaak onschuldig. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met een (huis)arts.

Hartkloppingen tijdens de overgang worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Bij hartkloppingen gaat je hart zo hevig bonzen dat je het bewust voelt kloppen in je keel of borst. Tijdens de overgang wordt je zenuwstelsel, dat de werking van je hart en bloedvaten regelt, namelijk een stuk gevoeliger. Je hart kan door die extra gevoeligheid op een onbewaakt moment plots sneller beginnen te kloppen.

Vaak voorkomende symptomen tijdens hartkloppingen zijn pijn in de borst, hevig zweten en/of opvliegers. Hartkloppingen kunnen je op elk moment overvallen, ongeacht of je intensief aan het bewegen bent of ergens rustig zit. Vaak overvallen hartkloppingen je juist wanneer je even rustig zit of ’s avonds in bed ligt.

Hartkloppingen tijdens de overgang

Ook hier geldt weer dat stress de hartkloppingen en/of de frequentie daarvan kan verergeren. Probeer daarom stress te vermijden en voldoende slaap en/of rust te pakken. Ook de angst voor de hartkloppingen kan de hartkloppingen in stand houden. probeer daarom rustig te gaan zitten, even diep adem te halen en anders even afleiding te zoeken.

Hartkloppingen tijdens de overgang zijn gewoonlijk niet schadelijk voor je hart en vergen meestal geen behandeling.

Heb je echter regelmatig last van hartkloppingen, en gaan ze niet vanzelf over wanneer je even uitrust? Neem dan contact op met je huisarts. Doe dat zeker wanneer je hartkloppingen vaak gepaard gaan met andere klachten, zoals druk of pijn in je borst, benauwdheid, misselijkheid, flauwvallen of ongewoon hevig transpireren.


Nachtelijk Zweten

’s Nachts badend in het zweet wakker worden. Je nachthemd/pyjama en beddengoed zijn hartstikke nat. Herken je dit? Dan heb ook jij last van nachtelijk zweten.

Nachtelijk zweten is eigenlijk het hebben van opvliegers, maar dan ‘s nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers. Als dit tijdens het slapen gebeurd, spreken we van nachtelijk zweten. Je kunt het daarnaast ook herkennen doordat je aan de andere kant koude rillingen hebt ‘s nachts. Veel vrouwen krijgen gedurende de overgang te maken met het nachtelijk zweten.

Nachtzweten tijdens de overgang
Young woman suffering from insomnia and heat, she is sitting on the bed and holding a water bottle

Tijdens de overgang produceren je eierstokken minder oestrogeen. Door deze hormoonwisselingen krijgt je hypofyse, het hersengebied dat je temperatuur regelt, soms een verkeerd signaal. Zo denkt je lichaam dat het oververhit is en je begint te zweten. Dit kan dus ook ‘s nachts gebeuren.

Je lichaam denkt dus dat het oververhit is en gaat er alles aan doen om snel af te koelen. Hierdoor zorgt je lichaam voor een verwijding van je bloedvaten en dat je gaat zweten in je slaap. Pas op het moment dat je lichaam in de gaten heeft dat er niets aan de hand is, stopt het met deze reactie en koel je af. Hierdoor kun je ‘s nachts dan weer koude rillingen ervaren.


Vaginale Droogheid

Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je slijmvliezen gezond blijven. Wanneer tijdens de overgang de oestrogeenproductie afneemt worden de slijmvliezen droger. Zo ook de slijmvliezen van de vagina. Hierdoor kunt u een droge vagina krijgen. Dit geeft een heel onaangenaam gevoel niet alleen gedurende het vrijen.

Ook tijdens activiteiten zoals bijvoorbeeld fietsen kan een droge vagina heel hinderlijk zijn. Het vocht in je vagina zorgt normaal als een natuurlijk glijmiddel. Als dat wegvalt dan kan bijvoorbeeld vrijen pijnlijk worden.

Droge vagina tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Er zijn glijmiddelen in de handel die je vagina kunnen ondersteunen bij het vochtig(er) houden van je vagina.


Vermoeidheid

Zo’n negentig procent van de vrouwen in de overgang zegt te maken te hebben met vermoeidheid, futloosheid, of gebrek aan energie. Lichamelijke vermoeidheid in de overgang heeft een hormonale oorzaak. Het ontstaat namelijk door het sterk verlaagde oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt de energievoorziening op celniveau. Wanneer je lichaam minder oestrogeen tot zijn beschikking heeft, heb je dus vaak ook minder energie.

De kans is groot dat je wanneer je in de overgang bent net zo blijft hollen en vliegen als voorheen. Dat kan je geestelijk en lichamelijk stress geven en uiteindelijk veel vermoeidheid opleveren. Wat er bij stress gebeurt? Je bijnieren gaan cortisol (stresshormoon) produceren. Dat is op zich een nuttig systeem, want dit hormoon zorgt ervoor dat je niet instort in stressvolle situaties. Blijft de stress echter aanhouden, dan draaien de bijnieren overuren en brand je jezelf uiteindelijk op.

vermoeid tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

De daling van oestrogeen heeft, zoals je las, dírect te maken met een tekort aan energie. Maar ook indirect kan de afname van oestrogeen zorgen voor vermoeidheid als je in de overgang bent. Het dalende oestrogeenniveau werkt namelijk ook opvliegers, nachtzweten, angst en hartkloppingen in de hand. Bovendien is het van invloed op je slaappatroon. Je kunt bijvoorbeeld ineens minder diep slapen, regelmatig wakker worden of korter slapen. Al deze verschijnselen kunnen ervoor zorgen dat je niet uitgerust wakker wordt. Daardoor kun je je overdag vermoeid voelen.


Tandvleesproblemen

Hormonale schommelingen kunnen er voor zorgen dat je vatbaarder bent voor problemen in de mond. Denk bijvoorbeeld aan een veranderende smaak en een branderig gevoel in je mond en op je tong. Maar ook aan minder speeksel, waardoor je een droge mond krijgt en gevoeliger wordt voor gaatjes en infectie in je mond.

tandvleesproblemen in de overgang
Foto: Adobe Stock

Ook tandvleesontstekingen komen in de overgang vaker voor. Dit merk je bijvoorbeeld als het tandvlees bloedt of terugtrekt. En wanneer na de menopauze het oestrogeen is gedaald, dan kan het verlies van botdichtheid in de kaak (osteoporose) in combinatie met tandvleesontsteking sneller tot losse tanden en kiezen leiden.


Misselijkheid

Veel vrouwen in de overgang hebben last van misselijkheid. De misselijkheid lijkt een beetje op die tijdens een zwangerschap. Meestal blijft het bij misselijkheid maar sommige vrouwen krijgen ook last van oprispingen, brandend maagzuur en overgeven.

Misselijkheid tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Vrouwen die last hebben van misselijkheid tijdens de overgang krijgen het vaak al in de ochtend.

Veelal komt de misselijkheid in perioden. Grote kans dat het ook weer hele perioden wegzakt. Ben je lange tijd misselijk raadpleeg dan voor de zekerheid een arts.


Verminderd Libido

Tussen de 20 en 45 procent van alle vrouwen in de overgang zegt een daling van haar libido te ervaren en dus minder zin in seks te hebben. Tijdens de overgang daalt het niveau van je geslachtshormonen. En deze hormonen zijn juist zo nodig voor het libido.

Zo heeft elk hormoon een specifieke functie in het geheel. Oestrogeen zorgt voor een verhoogde gevoeligheid tijdens het vrijen en houdt je vagina vochtig, progesteron zorgt dat je libido op peil blijft en testosteron (het mannelijk hormoon) verhoogt juist de zin in vrijen.

Je kunt je voorstellen dat vermindering van deze hormonen grote gevolgen kan hebben voor je seksleven. Andere overgangsklachten zoals: slapeloosheid, pijn in spieren-en gewrichten, vermoeidheid, en wisselende stemmingen werken ook niet positief op zin in seks hebben.

Libido verlies tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Zin in seks is een natuurlijk proces en libido verlies is een onderwerp wat zeker bespreekbaar moet zijn. Veel vrouwen zijn slecht voorbereid en hebben geen idee wat hen te wachten staat wanneer ze eenmaal in de overgang zijn. Vaak is het niet makkelijk om libido verlies ter sprake te brengen.

Maak het onderwerp bespreekbaar met je partner en vraag eventueel advies aan een overgangsconsulente of een seksuologe als je er echt niet uitkomt samen.