De 8baan van…Marije
Deze keer in de 8baan van Marije.
Marije is 50 jaar oud/jong en werkzaam als leerkracht.
Marije wilde liever geen foto aanleveren daarom hebben we een stockphoto gebruikt.
1. Wanneer merkte je dat je in de overgang was gekomen?
Achteraf denk ik dat ik vrij snel na de geboorte, zo’n twee á drie jaar, van mijn tweede kind in de overgang ben gekomen. Zo rond mijn veertigste. Toen kreeg ik een burn out, maar waarschijnlijk was het de start van de overgang
2. Hoe vond je het dat je in de overgang was gekomen?
Toen ik ontdekte dat mijn menstruatie patroon wijzigde, dan weer heel erg ongesteld (met stolsels alsof ik net bevallen was) en dan weer normaal, dacht ik aan de overgang. Mijn toenmalige huisarts zei dat je, zolang je menstrueert, niet in de overgang bent. Lang leve het internet, de huisarts het had fout; ik ontdekte dat ik in de premenopauze zat. Dat was niet leuk om te ontdekken, gezien alle klachten die ik had, maar wel fijn om te weten dat het daaraan lag.
3. Wat vind jij de meest vervelende klacht?
Lastig kiezen tussen de klachten om de ‘meest vervelende’ klacht eruit te pikken.
Vermoeidheid is er wel Ă©Ă©n die bovenaan het lijstje staat. Vooral als je hiermee kampt als je kinderen nog op de basisschool zitten. Je wil een fitte, actieve gezellige mama zijn. Niet een vermoeide prikkelbare mama.
4. Wat heb jij over jezelf geleerd tijdens de overgang?
Ik heb geleerd dat het ook wat minder mag, dat ik tijd voor mezelf mag nemen. Niet altijd alle tien de ballen meer in de lucht hoef te houden, niet mijn werk zo belangrijk te vinden.
Mijn gezin is het belangrijkste, dat heb ik geleerd.
5. Ben je er open over op je werk dat je in de overgang bent?
Op mijn werk benoem ik met regelmaat dat ik in de overgang ben en last kan hebben van bijvoorbeeld opvliegers. Dan hoor je opeens ook collega s reageren met: “Oh ja ik heb ook…”
6. Is er een behandeling waar jij heel veel baat bij hebt?
Ik heb geen behandeling voor mijn overgangsklachten. Zodra ik er behoefte aan heb, en het kan, ga ik een uurtje op de bank liggen of naar bed om te slapen.
Ik let op mijn vitamines, probeer gezond te eten, maar door die verdraaide overgang heb ik ook heel veel moeite om van alles wat zoet is af te blijven. Waar ik me vroeger nog kon inhouden, moet chocola of koek op als het in huis is. Soms gaat het twee weken goed, kan ik me inhouden en dan gaat het weer mis.
7. Is er iets dat je stoort of mist in de samenleving voor wat betreft de overgang?
Wat ik mis in de maatschappij, is denk ik toch dat het nog veel gezien wordt als gezeur, je wordt niet altijd serieus genomen. Terwijl je toch echt fysiek en mentaal hele heftige klachten kunt hebben. Huisartsen moeten bijgeschoold worden wat de overgang betreft.
8. Wat zou je andere vrouwen willen meegeven als advies?
Als advies zou ik willen zeggen: neem tijd voor jezelf, vraag je af of er een mogelijkheid is om minder te werken en als dat kan, doe dat en pak je rust. Laat het idee los dat je alles nog moet kunnen zoals, pak m beet, 15/20 jaar geleden. Wees lief voor jezelf.
Hallo Marije,
Een heel duidelijk en herkenbaar verhaal van jou. Ben het helemaal met je eens dat huisartsen veel meer moeten weten van de overgang of vrouwen moeten doorverwijzen naar een overgangsconsulente. Ik heb helaas zelf maar wat moeten zoeken op internet tot ik een fijn gesprek kon hebben met een overgangsconsulente.
Het beste met je!