Bloedserieus

November campagnemaand ‘Bloedserieus’ [+video]

Leestijd:1 Minuten

Je herkent het waarschijnlijk wel; hevig bloedverlies tijdens de overgang. We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken. Maar wanneer is veel nu té veel? En is de overgang wel de oorzaak van je hevige bloedverlies, of ligt er wellicht toch iets anders aan ten grondslag?

Over hevig bloedverlies wordt weinig gesproken. terwijl hevig bloedverlies wel een aandoening is die nogal wat impact heeft lichamelijk, psychisch maar ook sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts wanneer zij hevig menstrueert.

Landelijke campagne Bloedserieus

De campagne Bloedserieus zet een bloedserieus gezondheidsprobleem op de agenda. Het jaar rond én tijdens de campagnemaand in november. Overal in Nederland organiseren ziekenhuizen dan extra spreekuren en andere (online) events, zoals gratis webinars, waar patiëntenvoorlichting wordt gegeven.

Wat als je menstruatie je hindert in je dagelijkse leven?

HMB is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland gaat het om zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Iedereen kent dus wel iemand met deze aandoening. Misschien ben jij zelf die nummer één?

Over hevig menstrueel bloedverlies bestaan nog veel misverstanden. Dit blijkt onder meer uit online onderzoek. Want hoewel HMB het dagelijks functioneren op verschillende manieren negatief beĂŻnvloedt, gaat slechts 54 procent van de vrouwen naar de huisarts en belandt slechts 28 procent vervolgens bij de gynaecoloog. 75 procent van de vrouwen weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is.

60 procent denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen.
27 procent weet niet hoe de huisarts hierbij zou kunnen helpen.

Uit online onderzoek van het Radboudumc blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde vrouwen zegt 54 procent last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38 procent zoveel klachten dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6 procent is daarover open tegen familie of vrienden.

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar Ă©n met de arts.

HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

One thought on “November campagnemaand ‘Bloedserieus’ [+video]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

podcast ongesteld Previous post Podcast: Ongesteld, wanneer ben je in de overgang?
Slapeloosheid tijdens de overgang Next post Slapeloosheid tijdens de overgang, hoe komt het?